Legenden om hur det kinesiska nyåret uppkom
För länge, länge sedan, i ett avlägset område någonstans i Kina, fanns en fasansfull varelse vid namn Nian. Nian hemsökte byar och åt allt levande som kom i hans väg. Människorna levde i ständig skräck och de visste inte när Nian skulle återvända nästa gång. Efter en tid började byborna i en by att ana ett mönster i Nians räder, och snart stod det klart att han kom på natten var tolfte fullmåne.
Vid nästa tillfälle Nian skulle komma förberedde alla middagen i god tid och stängde in sig i hemmen med sina familjer, blockerade dörrar och fönster och satt och lyssnade efter Nians fotsteg. De pratade om viktiga saker vid det som skulle kunna vara deras sista måltid. När natten kom vågade ingen sova; alla satt och pratade tyst ända fram till gryningen.
Nian gjorde sin årliga räd, men fann bara stängda hus och inget tecken på liv. Han fick återvända utan en gnutta människokött till sin lya.
När morgonen kom gick alla ut och tittade hur släkt och vänner hade klarat sig. Glädjen blev stor – Nian hade inte lyckats att knipa en enda människa.
Men folk var fortfarande rädda för Nian. Stjärnguden hjälpte då människorna att skrämma iväg Nian för alltid, genom att berätta vad besten var rädd för: färgen rött, eld och höga ljud. Folk började hänga röda dekorativa pappersremsor vid dörrarna och smällde smällare och var allmänt högljudda. Nian har inte setts till sedan dess, tack och lov! Men vem vet – om traditionen urholkas kanske Nian kommer igen!
Än idag samlas kinesiska familjer världen över vid den 12 fullmånsnatten och lagar extra god mat. Dörrarna pryds av röda papper med vackra och lyckobringande texter på. På landsbygden ligger krutröken tung över byarna efter tusentals smällare och himlen lyser i alla färger av fyrverkerier. Efter middagen samlas familjerna och sitter uppe hela natten för att prata och umgås.
Jag kommer att leta reda på fyrverkerier och jag har redan hängt upp en dörrdekoration. Dessutom tror jag att jag ska tvinga i barnen dumplings klockan tolv på nyårsnatten, vi kommer inte att släcka lamporna och vi kommer att lägga oss riktigt sent. Man vill ju inte ta några onödiga risker..........
Nu till något helt annat.
Jag har funderat. Jag har funderat på förskolan och en del av vårt uppdrag. Barnen ska ju göras delaktiga, de ska få vara med och bestämma. Jag tänker så här: Är det något våra svenska barn behöver så är det inte att få bestämma mer. Nej, de behöver snarare tränas i att inte få bestämma!
Våra små barn av idag får alldeles för många val av sina föräldrar om ni frågar mig. Ett litet spädbarn kan t ex inte avgöra om hen är trött och ska sova eller inte. En 2-4-åring ska heller inte ha valet när hen ska gå och lägga sig. Det är vi som vuxna som vet hur mycket sömn som behövs för att orka långa dagar på förskolan och i skolan. En liten människa ska inte heller få bestämma om hen ska ha vantar på eller inte. Är det minusgrader ute har man vantar på. Det är inget val man gör.
Ibland måste man sitta stilla. Det är inget man väljer, det är något någon bestämmer. Ibland, ganska ofta, kan man inte göra som man vill. Vi som är vuxna vet det. Våra liv är fullt av situationer och saker som vi bara måste göra. Varför är det då så många föräldrar som inte vågar hjälpa sina barn att förstå det? Vi gör våra små en otjänst när vi låter dem tro att världen snurrar runt dem enkom och att deras vilja är lag.
Jag skriver inte detta på förekommen anledning. Det är något jag har funderat mycket på och som blev så aktuellt när jag började titta lite på hur vi ska arbeta runt vårens utvecklingssamtal i förhållande til våra styrdokument.
Jag är inte alltid så politiskt korrekt, jag vet det, men detta tror jag på. Vi behöver våga vara föräldrar och vuxna inför våra barn. Det är vår skyldighet att handleda dem i livet. De vet ju inte. De är oskrivna blad......... För övrigt är det snart dags att gå hem för dagen.
Dagens kulturella erfarnehet: Jag förstod att min lön var högre än mina kinesiska kollegors men att den var så mycket högre det kunde jag inte drömma om! Det känns sådär.......